Innekatt - ett stort ansvar!

Fyra dagar fyller de idag småttingarna! De går upp i vikt och nu har alla passerat 100g sträcket. Leder gör fortfarande Annabelle som under morgonvägningen stoltserade med 141g! Duktiga de är de små, snuttar för fullt på mamma allihopa. De verkar äntligen ha funnit sin favorittutte. Så nu är det inte slagsmål längre. Men duktigast av dem alla är ändå Vera som troget har funnit sig till rätta och diar, tvättar, kissar och värmer de små. Hon lämnar inte lådan många gånger, men fram mot kvällen har hon tagit sig en liten vilostund i rummet. Då ska man passa på att tvätta sig själv, äta lite bäbis blötmat, sedan skutta upp på bordet och äta favorittorrfodret från
Royal Canin - Exigent 35/30 Savour Sansation.
Inte för att göra reklam, men måste säga att det är ett väldigt bra foder. Kan inte rekommendera alla Royal Canin produkter eftersom jag inte har vetskap om deras funktion och verkan på katterna. Men just den här sorten fungerar som den ska, katterna både äter med stor aptit och går upp i vikt, det utan att mängden mat gör att de får överskottenergi. Innekatter har inte behov av just energi på samma sätt som en utekatt. Mina katter är dock ute under kontrollerade former, för de har behov av frisk luft och solljus. Min Maine Coon tjej får gå lös ute i trädgården på dagen, medans Vera som är lite väl oförsiktig av sig får sitta i en omgjord hundgård. Den är uppskattningsvis 10m2. Inrett den med kärlek har jag också gjort. Där finns en hundkoja med två rum, säng längst in och mat och kattlåda i första rummet. De måste kunna gå in och gömma sig och även få vila om de känner för det. Sedan har de mängder av klätterarrangemang och viloplatser överallt. Har både satt upp mindre stockar av björk och vanliga plankor att balansera på. Så där gillar de båda två att spendera soliga dagar. Inhängnaden gör utevistelsen både säker och trygg. 
Sedan har jag lärt mina katter att gå i sele sedan de var små. Både så de kan gå i lina ute och promenera. De är jätteduktiga båda två. Tycker det är viktigt att de kan gå och är vana vid sele, speciellt om man bor tidvis inne i stan som jag gör. Vill ju inte släppa de lösa, men har en jätte fin innegård där de kan sitta i koppel tillsammans med mig. Jag har ju möjligheten att ha en utegård större delar av året där mina föräldrar bor, så länge mamma och pappa är hemma så stannar katterna där. De har mycket större yta och möjligheter. De har inte heller bara varandra till sällskap utan även hundarna.
En modell av klotång som jag gillar, finns även klosax om man förderdar det!

Den sociala biten är så oerhört viktig även för katter som annars tycks vara ganska självständiga individer. Bor de större delen av året inne är det kanske lämpligt att klippa klorna någon gång i veckan, det samma gäller att borsta pälsen. De kanske inte är jätte toviga, framför allt inte Birmorna som har en välsigt lättskött päls. Men det är trots det viktigt att borsta, gärna en gång om dagen. Då hjälper man till att främja blodcirkulationen, det är en social gest mot katten, du får bort stora mängder päls så katten inte behöver få bort allt på egen hand.
Kattkarda är fantastiskt att använda, ett tips är att köpa en luskam! Fungerar helt otroligt bra då katterna fäller. Kammar ur de lösa håret direkt!

Även en katt kräver en del tid. Katter är som människor, de har egna åsikter. Man får leta sig fram bland olika foder för att hitta ett passande just till din katt. Vilket inte alltid är det lättaste. Man måste ge det tid och tålamod. Det kostar pengar att ha en katt, det måste man veta. Speciellt då vi pratar om innekatter. Där ska det köpas kattsand som kan behöva fyllas på en gång i veckan och en gång i månaden bör man tömma hela lådan, göra rent med något bakteriedödande och sedan fylla på med helt ny sand. Klösträd och klätterställningar behöver katterna, de kostar och tar framför allt plats. Kostnaden är visserligen en engångs företelse, men är något man i princip måste införskaffa. Vad gäller klösträd till katterna så tänker jag också på hur viktigt det är att leka och på olika sätt stimulera sin katt. De kan leka själva med leksaker, men inget går upp emot att leka med husse eller matte! Det ska gärna finnas leksaker lite högt och lågt så de kan syselsätta sig och även avreagera sig i vissa fall.
Även en katt kan ha en dålig dag...
!
Klösträd finns i hundratals variationer både vad gäller storlek, form och färg. Det är bara att välja och vraka bland de olika modellerna.

Tips; På Ö&B säljer de mindre klösträd, 1,10-1,30m i höjd på ett ungefär, som har väldigt bra kvalitet och pris. Kostar mellan 300-400kr. Absolut värt att köpa då det inte tar direkt mycket plats med kommer bringa mycket lycka och välmående till din katt! 
Vad gäller Helig Birma så har jag förstått att det inte är allt för ovanligt att de här små varelserna är små tjuvar. Min lilla Vera här är mästare på att stjäla strumpor och morgonrockssnören! Favoritsnöret är rosa och heter vitsigt nog lina. Lina tar hon till matskålen, vattenskålen, lådan, sängen... ja överallt! Men vad gäller strumporna är de i perioder spårlöst försvunna! Det är inte lätt att hitta hennes små förråd ska ni veta! Hon är skicklig! Hon tömmer till och med min strumplåda på ALLA strumpor om jag skulle glömma att stänga den... Men man lär väl sig av sina misstag... :) De är bra charmiga ändå. Det ska nog mycket till för att jag ska sluta älska djur över allt annat! 
Mycket har jag lärt mig via mitt enorma intresse av att ta reda på saker, sedan var det väldigt lärorika dagar som jag praktiserade på veterinärklinik. De absolut vanligaste problemen lärde jag mig att handskas med och fick även veta mycket om hur man själv kan behandla problemen när de uppstår. Det är dock viktigt att man kan ha en telefonkontakt med en veterinär och inte själv blanda ihop hemmakurer. I vissa fall kan det få dödlig utgång! 
Ett sista tack till Monica Nielsen i Ellekärr som hjälper och stöttar mig igenom allt som vidrör kattungarna. Det är en enorm trygghet att ha en sådan kunnig och erfaren uppfödare så nära till hands. Det är verkligen guld värt! Tips, kretik och rekomendationer är mer än välkommet! Jag vill lära mig så mycket som möjligt och lägger ned mycket tid på kattungarna! Man ska älska det man håller på med, och det gör jag verkligen!

Mer tips från mig och lite enkel information om att bo med en innekatt kommer fortsättningsvis också! Det är ett enormt ansvar och engagemang att leva med husdjur, även en innekatt! Ofta undervärderas tidsbilden och ägarna blir tvugna att leta nya hem till sina katter... Så ska det inte behöva vara. Sedan måste man också vara godhjärtat och känna att katten kanske behöver flytta för sitt eget bästa. Det är inte alla katter som klarar av ett liv inomhus. 
Jag har till och med en vattensköldpadda som jag skämmer bort ;) Alla djur är värda respekt!
Just idag är det Alvin som får hälsa God Förmiddag! Till och med gossekatten är större, och den är inte stor. Tycker bilden är undebar!


Kramar önskar vi alla här på Tången!

Vera, Alva, Alvin, Allan, Amalia, Annabelle, Ludvig, Cozmos, Santiago, Beyonce

Och så jag, mamma och pappa såklart!

Kommentarer
Postat av: Annelie

Gullig Du är - Älskar Dig över alla djur i världen dock!

2011-04-27 @ 22:13:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0